Doorgaan naar hoofdcontent

Kutkanker

Een beginzin en de timer op 9 minuten. Negen minuten om ongeremd te schrijven zonder mijzelf te bekritiseren. De pen moet blijven gaan tot de wekker gaat. Zonder edit (behalve wat tussenruimte om de leesbaarheid te vergroten) is dit het resultaat.

'Ik heb gedroomd dat...'
Ik heb gedroomd dat er een engel kwam die oma wilde meenemen. Haar hoofd is stuk en hij wil haar meenemen naar de wereld van minder pijn. Van mij mag die engel optieven. Niet omdat ik wil dat oma pijn lijdt, maar ik kan het zelf nog niet verdragen om haar niet meer op te kunnen zoeken. Dat knielen op een bed violen mag voor mij nog wel 20 jaar uitgesteld worden. 
Ik wil nog praten over opa en over hoe bot hij was. 
En luidruchtig.
En over hoe we hem missen.

Maar oma heeft geen 20 jaar, oma heeft nog hooguit zes maanden zei de engel.

Het gebrek aan vleugels en zijn naamkaartje op de borst doen mij ontwaken en planten mij in de wereld der wetenschap en medicijnen.

Kutengel
Kutdokter
Kutkanker

Ik wil oma nog aaien over haar rimpels van haar handen en de velletjes van haar armen.
Ik wil oma's kuif goed kammen en ik wil haar ontdoen van eigenwijze baardgroei.

Oma is oud.

Maar oma is nog geen 75.

Zoals ze daar zit in haar tweepersoonskamer met witte muren en functionele vloerbedekking. Ze klein en kwetsbaar. En zo in de war.

Kuttumor.

Mijn nichtje is voor haar de zuster. Haar beste vriendin een onbekende.
Elk verhaal komt 10 keer en alle informatie van ons wordt voor haar een brei.

Maar mijn oma vol met ringen en kettingen die ons herinneren aan een betere gezondheid & jeugd. Aan een tijd vol liefde en aan de tijd van met opa. 

Die kleine kranige oma rust al bijna in vrede.
Mijn oma kwam op Gods tijd en zal gaan op Gods tijd.

Want wat de toekomst ook brengen moge, mij geleidt...

Reacties

 1. Wat ontzettend mooi verwoord!
  Ik ben er stil van....
  Stil, omdat je dit zo mooi hebt geschreven....
  Stil, omdat dit verdriet nu al op je pad komt....
  Stil, omdat het leven niet altijd eerlijk is....
  Liefs mamma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend mooi verwoord!
  Ik ben er stil van....
  Stil, omdat je dit zo mooi hebt geschreven....
  Stil, omdat dit verdriet nu al op je pad komt....
  Stil, omdat het leven niet altijd eerlijk is....
  Liefs mamma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grief effects us in so many different ways. This was said with feeling, even through the translation.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Volkswagen T3 Liefhebbers Treffen 2016

Sinds een jaar eigenaar van een Volkswagen T3 1,6 luchtgekoelde benzine camperbus. Een mond vol. En uit het hoofd geleerd.
Ik moet ondanks mijn glow-in-the-dark-blonde coupe toch nog een beetje snugger uit de hoek komen bij zo'n eerste meeting. Vond ik dan. Twijfel of het is gelukt trouwens.
De meeting kwam in mijn vizier doordat ik lid ben van de Nederlandse T3 community op Facebook. Na een jaar was ik benieuwd naar de 3d versie van al die profielfoto's
Een kleine 5 uur deden we over de rit van Vlaardingen naar Veendam. Een Treffen is leuk. De TT in Assen is leuk. De A28 vond het minder tof. De reis terug reden we in een kleine drie uur en werden we vergezeld door alle motorrijders vanaf de TT en werden wij -evenals de motoren- vanaf de berm en bruggen toegewuifd door 'Brommer kiekende lui'. Fantastisch.
Evenals het Treffen. Fantastisch!
Het gebeuren vond plaats in the middle of bubblefuck nowhere... anderen kennen het als Veendam. Het was een heerlijke stek waar ik mij me…

Karel Knus zoekt de grens op - Dag 5

We bezoeken de DoeZoo in Leens, waar we van alles leren over insecten, geleedpotigen, reptielen en amfibiën. Ton de bioloog geeft een presentatie over de beestjes en vertelt bij allemaal wat voor nut zij hebben voor het leven in het grotere geheel. Hij stelt dat zonder insecten er binnen 8 jaar geen leven op aarde meer mogelijk is. 
Ton, bekend met Freek Vonk die regelmatig dieren leent uit het kleine park voor onder andere zijn aanwezigheid bij De Wereld Draait Door, is een man die op het grote publiek wat nors overkomt. Hij geeft zelf aan dat hij aan één oor doof is en maant daarom de aanwezigen regelmatig vrij onsubtiel tot stilte. Enthousiasme mag, maar wel een beetje binnensmonds graag.
We zien de Afrikaanse Rozenkever, een landschildpad, sprinkhanen, een albinoslang (die Nora nog om haar nek krijgt) en Hector. Hector mag op Nora's hand. En Hector is een vogelspin. *iehhhk*Het is ook mogelijk om verschillende dieren te proeven zoals meelwormen en sprinkhanen. Als …